Andreas Isaksson

Andreas Isaksson är mest känd för att ha varit svenska landslagets målvakt i över 100 landskamper. Även om han inte lyckades ta några medaljer med laget så har han stått för många fina insatser. Han är känd för sin längd och sitt lugn mellan stolparna. Under sina år har han ansvarat för många fina parader och avgörande räddningar. Isaksson har också haft en framgångsrik karriär vid sidan av landslaget och spelat för klubbar som Juventus, PSV Eindhoven och Manchester City. Han avslutade sin karriär så sent som 2018 för den allsvenska klubben Djurgårdens IF. Under sin karriär fick han ta emot pris för årets målvakt på fotbollsgalan inte mindre än 10 gånger. Dessutom har han blivit svensk mästare med just Djurgårdens IF.

Andreas Isaksson föddes 1981 i Trelleborg i Skåne och växte upp i en liten ort kallad Smygehamn som ligger precis öster om Trelleborg. Han började också sin fotbollskarriär i Östra Torp GIF men som 12-åring valde han att byta till Trelleborgs FF. Han hade tidigare endast varit utespelare och det var först i Trelleborg som han provade på att stå i mål. I början gjorde han inte så mycket väsen av sig och det var först i 15-års åldern som han ansågs vara en stor talang. Han utmärkte sig tillräckligt mycket för att ta en plats i pojklandslaget. Hans stora genombrott kom 1999 då han fick chansen från start i Trelleborgs FF efter att deras ordinarie målvakt blivit skadad.

Flytt till Italien

Succén var omedelbar och det dröjde endast två månader innan den italienska storklubben Juventus köpte honom. Dock så blev det aldrig något spel för Isaksson i klubben. Det blev helt enkelt en för stor omställning att plötsligt befinna sig bland en massa storstjärnor. Under denna svåra tiden fick han mycket support av landslagsstjärnan Erik Edman som spelade för konkurrerande Torino. Detta hjälpte honom mycket igenom den svåra tiden. 2001 valde han att flytta tillbaka till Sverige och skrev ett kontrakt med Djurgårdens IF. Detta skulle bli vändningen på hans karriär då han gick in i startelvan på en gång. DIF vann sedan Allsvenskan två år i rad under säsongerna 2002 och 2003. Detta blev också Isakssons enda SM-guld.

Landslagsdebut och vidare till Frankrike

I samband med succén i Djurgården så gjorde Isaksson också sin debut i landslaget 2002 i en match mot Schweiz. Han var också med i landslaget under EM 2004. Efter detta så var det dags för ett klubbyte och flytt till franska Stade Rennais FC. Här stannade Isaksson inte länge utan blev uppköpt av den engelska storklubben Manchester City 2006. Övergången skedde under sommaren men debuten kom inte förrän i december på grund av skador. Under nästföljande säsong spenderades den största delen av tiden på bänken. När Isaksson väl fick chansen mellan stolparna blev det förlust med 8–1. Föga förvånande blev det ett klubbyte efter sommaren till den holländska klubben PSV Eindhoven. Trots sin dåliga säsong i England fick Isaksson förtroende under EM 2008.

Succé i Holland

När Isaksson kom till Holland började han äntligen trivas och gjorde många fina resultat för klubben. Under de fyra säsonger som han stannade i klubben lyckades de dock aldrig knipa den åtråvärda ligatiteln. Dock fick Isaksson spela en hel del internationella matcher då PSV ständigt kvalificerade sig för europaturneringarna. Han fick även kryssa av Champions League på sitt CV. Trots många fina matcher hade Isaksson efter ett tag svårt att ta plats i startelvan och hamnade allt oftare på bänken. I denna veva fick Isaksson också möta allt mer kritik från media och supportrar gällande hans plats i landslaget. Till slut tog Isaksson beslutet att flytta till Turkiet och laget Kasımpaşa. Här var han en viktig del av laget.

Avslutning på karriären

Isaksson stannade i Turkiet mellan 2012 och 2016. Trots en bra insats i klubben så lyckades han aldrig ta några titlar. 2016 så meddelade Djurgårdens IF att Isaksson hade skrivit på ett kontrakt med klubben. Han var alltså tillbaka där framgången en gång började. Han blev då den första spelaren att bära tröja 1 då denna innan varit reserverad för supportrar. 2018 avslutade Isaksson karriären efter 36 matcher i Djurgården. I sin prishylla har han bland annat två SM-guld och 10 stycken pris för årets målvakt. För svenska folket är han främst ihågkommen för alla sina matcher i den svenska landslagströjan. Totalt blev det 133 stycken landskamper för blågult varav 6 stycken EM och VM.