De bästa svenska fotbollsmålvakterna att ha koll på i framtiden

Sverige är en av de större fotbollsnationerna, särskilt om man tar hänsyn till vår storlek där vi fostrat bra många fler riktigt vassa fotbollsspelare än vad vår befolkningsmängd antyder. Vi har haft spelare som dominerat i de flesta ligor ända sedan 50-talet när trion Gre-No-Li gjorde rent hus i Italien. En av de saker som gjort att vi blivit så bra är nog vår kollektiva syn på spelet.

Det är inte individuella spelare som vinner, utan det är lag. Men där är det en position som sticker ut: målvakten, en tuff och ensam position. Men även där har vi lyckats fostra en hel del storspelare; som Thomas Ravelli, Ronnie Hellström, och Andreas Isaksson. Spelare som på egen hand kunnat rädda lag kvar i ligor och i mästerskap genom avgörande räddningar. Men vilka är de kommande talangfulla fotbollsmålvakter? Det ska vi reda ut här.

Robin Olsen

Robin Olsen är en halvdansk fotbollsmålvakt, så han kunde ha representerat ettdera landet. Eftersom han just nu är det svenska fotbollslandslagets första keeper och en stor anledning till att VM i Ryssland gick så bra som det gick så ska vi vara glada för att han valde att spela för oss. Att kalla honom för talang kan vara att ta i då han är väldigt etablerad, men som 29-åring har han fortfarande utveckling kvar.

Att han idag spelar i AS Roma är ett stort kvalitetstecken. Han är en av få svenska spelare som idag lyckas ta plats i ett stort europeiskt lag. Att han gör det på en så utsatt position som målvaktens gör det givetvis till en än större bedrift. Olsen slog igenom i Malmö FF, varefter han efter en kort sejour i Grekland hamnade i FC Köpenhamn. Därefter såldes han vidare till Italien.

Oscar Linnér

Oscar Linnér är född 1997, så med sina blott 21 år är han en ovanligt ung målvakt för att ha den position han har. Han var en stor anledning till att AIK lyckades vinna SM-guld i fotboll 2018, även om han inledningsvis var väldigt ifrågasatt efter ett par misslyckade insatser i början på säsongen. Han lyckades dock komma tillbaka och visa kritikerna att de hade fel vilket indikerar mental styrka.

Den styrkan kombinerat med hans målmedvetenhet lär också göra att han kommer att gå långt. Han har själv sagt att han inte är intresserad av att ta plats i något sämre lag bara för pengarnas skull, utan hellre stannar i sitt AIK tills ett bättre erbjudande dyker upp. Det är förmodligen ett klokt val, eftersom det är många lovande karriärer som slutat i något lag på den turkiska landsbygden.

Viktor Johansson

Viktor Johansson är ett okänt namn för många. Men han har efter att han lämnat Hammarbys ungdomslag som 15-åring för att prova lyckan i England börjat göra sig ett namn. Det gör att vi har stora förhoppningar på att han kommer att slå igenom snart och utvecklas till något riktigt stort. Från Hammarby gick han till Aston Villa och deras ungdomsakademi där han påbörjat sin resa mot något mer än bara lovande.

Efter en kort period i Alfretown Town FC i engelska femtedivisionen såldes han nyligen till Leicester. Att slå sig in där lär dock bli svårt då förstemålvakten Kasper Schmeichel är en av världens bästa. Men uppenbart är att Leicester ser något i honom, minst som en investering. Och förhoppningsvis kommer de i sin tur låna ut honom till något lag där han kan få bra med speltid i en högre division.

Pontus Dahlberg

Pontus Dahlberg är född 1999 och har definitivt framtiden för sig. Han är skolad i IFK Göteborg men såldes 2018 till engelska Watford där han skrev på ett 5,5-årskontrakt. Därifrån lånades han direkt tillbaka till IFK Göteborg, vilket indikerar att Watford har långsiktiga planer för honom. Utöver klubblaget har han också spelat i Sveriges U21-landslag, så Pontus är definitivt en spelare att hålla koll på de kommande åren.

Tim Rönning

Även Tim Rönning är född 1999. 19-åringen spelar idag i Allsvenska IF Elfsborg. Inför säsongen 2018 flyttades han upp i A-truppen och vi är övertygad om att vi kommer se en hel del av honom. Även om IF Elfsborg må vara ett lag på dekis i Allsvenskan så vet de att ta tillvara på och utveckla sina talanger. Så om Tim sköter sina kort rätt har han all möjlighet att gå långt.