Fotbollsmålvakten Kalle

Han var en svensk fotbollsmålvakt och han var en trogen landslagsman som under hela sin karriär spelade för Helsingborg IF. För VM i Brasilien 1950 och VM i Sverige 1958, fick Kalle Svensson ta emot medaljer. Brons i Brasilien och silver i VM i Sverige. Förutom detta var han även en OS medaljör. Kalle Svensson var en bra fotbollsmålvakt där av hans medaljer. 1952 fick han äran att ta emot Guldbollen. Guldbollen är något som delas ut till årets svenska fotbollsspelare, detta priset delas ut en gång per år och är ett pris som hyllar en person som har gjort bra ifrån sig under året. 1952 var det Kalle Svenssons tur att få ta emot det här priset, och det visar vilken bra spelare han var.

Den 11 november 1925, då föddes Kalle Svensson i Hanaskog i Göingebygden. Men strax där efter flyttade hela familjen till andra sidan Skåne. Dem hamnade då i staden Helsingborg, där hans karriär sedan fick sin start i äldre ålder. Kalle Svensson arbetade på Henry Dunkers gummifabrik i hans äldre tonårsdagar. När han började rulla boll spelade han för ett mindre fotbollslag i Helsingborgstrakten. Han spelade då i Kullavägens BK, det var där hans fotbollskarriär fick sin start. Men vid 18 års åldern flyttade han över till Helsingborgs IF. 1944 gjorde han sin första debut i allsvenskan. Han gjorde 639 matcher med A laget mellan 1944 och 1962. Av dessa 639 matcherna var 349 av matcher i allsvenskan.

Landslagsdebut

Han gjorde sin landslagsdebut 1945 med B – laget. Då vaktade han målet för B – laget som spelade mot Danmark. Det blev en vinst med 6 – 1. Året senare blev Kalle Svensson uttagen till att spela sin landslagsdebut med A – laget. Det skulle spelas mot Finland, men på grund av sjukdom för Kalle Svensson, gjorde det att han inte kunde göra sin debut det året utan det fick dröja något år. Hans debut med A laget dröjde ändå till 1949, så tre år efter hans första erbjudande. Den här gången var det match emot England, Kalle Svensson skulle nu göra sin debut för landslaget med A – laget. Det blev en match med en vinst på 3 – 1.

HIF Legenden blev en staty

Kalle Svensson blev och är än idag en stor legend. Han har gjort sig ett namn inom fotbollsvärlden och det är inte bara ett minne vi har kvar av honom. 1999 skapade Risto Karvinen en skulptur av honom i trä. Den här statyn placerades utanför arenan Olympia i Helsingborg. Den var en hyllning till honom som man visade under allsvenska premiären 1999. Efter 16 år som Kalle Svensson skulpturen har stått ute beslöt man sig för at göra en kopia av den i brons, och placera utanför Olympia. Två år senare stod den där redo och klar. 2017 placerades Kalle Svensson i en skulptur av brons utanför Olympia arenan i Helsingborg som nu hyllar legenden.

Rio – Kalle

Kalle Svensson fick sitt stora genombrott under VM i Brasilien som spelades i landslaget 1950. Men den bästa matchen som spelades under hans karriär var en match i Sao Paolo. Men trotts detta gjorde Kalle Svensson sig ett smeknamn som Rio- Kalle. Detta har följt honom sen dess och många känner till honom än idag som Rio – kalle. Kalle Svensson gjorde sin sista stora match på Olympia 1999 den 10 april. Detta var i samband med premiären av allsvenskan. De var även under den här matchen som statyn som Risto Karvinens gjort av den legendariska målvakten avtäcktes. Här mötte dem IFK Göteborg, som de 55 år tidigare mött, det var Kalle Svenssons första steg ut på planen.

Kalle Svensson inte bara en målvakt

Kalle Svensson var inte bara en målvakt för HIF, han var en legend som gjorde succé under hans karriär som fotbollsmålvakt. Han fick sig ett smeknamn som Rio – Kalle efter hans VM match i Brasilien. En maskot som fick namnet Rio – Kalle till hans ära. Kalle Svensson blev stor, inte bara inom staden och landets gränser. Han blev en målvakt som blev omtalade av andra länder. Han gjorde sin första match med motståndarna IFK Göteborg som 55 år senare, 1999 stod de som deras motståndare igen. Men den här gången var Kalle Svensson inte ny, han var en legend. Året där efter 2000, gjorde Kalle Svensson sin sista match och även den här gången var det emot IFK Göteborg, den 15 juli.