Historiska målvaktsräddningar/missar i fotboll

En målvakt kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust. Har målvakten en bra dag på jobbet kan han lyfta ett helt lag till seger, å andra sidan kan han också vara orsaken till att vårt favoritlag förlorar. Marginalerna inom fotbollen är små och dessa marginaler är de som avgör om det blir mål eller inte. En målvakt blir sällan ihågkommen efter en bra insats men efter en dålig insats glöms den sällan bort vidare fort.

Den största målvaktsräddningen vi kan minnas inom svensk fotboll var den som tog oss vidare till kvartsfinalen i VM-94. Ställningen mellan Sverige och Rumänien var lika efter matchtiden gått ut och det blev då dags för straffläggning. Båda lagen var piskade att vinna och spänningen var total inför straffarna, hela Sverige hade stannat upp för att följa upplösningen. De flesta svenskar vet exakt, än idag, var de befann sig denna tidpunkt.

Tomas Ravelli

Thomas Ravelli hette han som var vår svenska målvakt under turneringen i USA år 1994 och det var också han som stod i målet under straffläggningen mot Rumänien. Efter de 4 första straffarna stod det lika, båda lagen hade missat en straff. Sverige satte sin första extra straff och när det var dags för Rumäniens Miodrag Belodedici slängde sig Ravelli och gjorde den mest historia straffräddningen vi kan minnas.

Ravelli blev efter den fantastiska räddningen utsedd till andremålvakt i VM-laget för sin insats och han blev även en stor profil för hela svenska folket. Räddningen har fått pris på svenska idrottsgalan för “Tidernas ögonblick” år 2001 och räddningen har även blivit förevigad som ett frimärke. Frimärket som har räddningen som motiv utgavs år 2004. Thomas Ravelli blev efter denna händelse en utan våra allra mest folkkära landslagsmän.

VM 2004

Sverige tog sig vidare i VM 2004 efter en stabil insats i gruppspelet och fick möta Nederländerna i en rafflande 16-dels final. Andreas Isaksson vaktade det svenska målet i denna stentuffa och jämna match. Isaksson gjorde en fantastisk insats under hela matchen och vi hade Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson på topp som båda två träffade målramen under förlängningen. Du kommer säkert ihåg känslan av frustrationen över att bollen inte gick i mål under förlängningen.

Andreas Isaksson hade haft fullt upp i det svenska målet hela kvällen när det sedan blev dags för straffläggning. En straffläggning vi har mindre bra minnen ifrån. Även om Zlatan Ibrahimovic även han missade en straff så var det Olof Mellberg som fick den tyngsta bördan. Mellberg klev in för att lägga Sveriges sjätte straff, och den blir för dålig och det blev en tråkig afton för svensk fotboll.

David Seaman

Om du är ett fan av den engelska storklubben Arsenal så har du koll på David Seaman. Även om du inte håller på Arsenal kanske du ändå kommer ihåg Seaman för den karaktäristiska hästsvansen han bar samt för sina insatser i Manchester City och framförallt i Arsenal. David Seaman sträckte ut och bjöd år 2003 på en av de svettigaste målvaktsräddningar vi skådat av en fotbollsmålvakt i FA-cupens semifinal.

Arsenal ledde semifinalen med 1–0 och Sheffield United tryckte på för en kvittering. I efterspelet av en hörna kommer bollen in till Sheffields Paul Peschisolido som stå knappa metern från mållinjen och får han nickar in mot ett till synes öppet mål. Seamn reagerade blixtsnabbt och lyckas på något sätt få ut en hand och styra ut bollen. Räddningen var ett riktigt konststycke och den bidrog starkt till att Arsenal gick till final.

David Beckham

David Beckham, en av världens mest omskrivna spelare, har en grov straffmiss på sin meritlista. Beckham slog en straff så långt över att målvakten inte behövde röra sig ett uns i straffdramat som slog ut England ur EM 2004. Straffmissen har blivit väl ihågkommen i och med att Beckham direkt efter missen vänder sig om och kollar på gräset, han visar tydligt med sitt kroppsspråk och blick att det var gräsets fel att han missade. Kanske inte en räddning men minnesvärt.

Andreas Isaksson

År 2013 gjorde Andreas Isaksson en jätteräddning som vi kommer ihåg än idag, Argentina stod för motståndet och tyvärr gick de också segrande ut matchen. Det vi minns är dock en makalös räddning av en lobb från ingen mindre än argentinska superstjärnan Leonel Messi. Isaksson lyckas på mållinjen göra en cykelspark och rädda bollen från att gå i mål. Att rädda bollen med en cykelspark är unikt och det är inte något som glöms bort.