Magnus Hedman

Magnus Hedman är kanske främst känd för hur han storspelade under 1–1 matchen mot Argentina i VM 2002. Han var en stor del i att Sverige lyckades spela oavgjort mot världsnationen och ta sig till slutspel. Detta innebar också att Argentina var utslaget. Hedman spelade i flera olika klubbar under sin karriär men är ihågkommen för sin tid i den forna storklubben Coventry City i Storbritannien. Hedman har även fått mycket uppmärksamhet utanför fotbollen då han varit gift med profilen Magdalena Graaf. Efter sin karriär har han även varit fotbollskommentator på bland annat TV4. Är du intresserad av att veta mer om Hedman och hans karriär? Läs vidare i vår artikel om den kända fotbollsprofilen.

Magnus Hedman föddes 1973 i Stockholm och representerade det svenska fotbollslandslaget mellan 97–04 innan han ersattes av Andreas Isaksson. Han var även med till VM 1994 i USA som tredjemålvakt. 1997 tog han platsen som förstemålvakt. Han började sin fotbollskarriär i IFK Stockholm men blev under tonåren värvad till AIK. Här tog han sitt första och enda SM-guld, säsongen 1992. Totalt stannade han i AIK under 7 säsonger mellan åren 90–97. Det var sedan dags för att Hedman att påbörja sin karriär utomlands och han värvades av engelska klubben Coventry City 1997. Här hade han en framgångsrik tid och var deras förstamålvakt. Totalt spelade han fem säsonger och 134 matcher för klubben i högsta ligan.

Vidare till Celtic och Chelsea

Efter sina fem år i Coventry var det dags för nästa steg i Hedmans karriär. Han valde att hålla sig i Storbritannien men denna gången Glasgow i Skottland och storklubben Celtic. Här stannade Hedman i tre år men det blev endast 26 matcher för klubben. Under 2004 var har dessutom utlånad till den italienska klubben Ancona under 2004. Efter sin sejour i Celtic kände Hedman att det var dags att lägga skorna på hyllan och blev istället expertkommentator på TV4. Många blev nog förvånade när han 2006 valde att ta ner skorna från hyllan och bli fjärdemålvakt för Londonklubben Chelsea. Det blev inga matcher i A-laget utan endast för reservlaget. I hans debutmatch vann reserverna med 3–1 mot hans forna klubb Coventry.

Efter målvaktskarriären

Trots att Hedman nu har lagt skorna på hyllan så har han fortsatt synas i tv och media. Det har inte alla gånger varit i så positiv bemärkelse. Under 2009 blev han nämligen åtalad för dopingbrott efter spår av ett dopingpreparat vid namn Stanozolol hittats i hans blod. Det hittades också över 50 tabletter i en bil som tillhörde Hedman. Han dömdes också för ringa narkotikabrott under 2009. Detta ledde till att Hedman fick sparken från sitt kommentatorsjobb på TV4. Han blev också av med sitt samarbete med Ren Idrott som han tidigare hade varit ambassadör för. Hedman har släppt en självbiografi som heter När ljusen släcks där han berättar både om dopingbrottet och sin karriär.

Utmärkelser

Trots den negativa publiciteten har Hedman åstadkommit mycket under sin fotbollskarriär. Hans mest prestigefyllda utmärkelse är förmodligen Guldbollen som han mottog år 2000. Denna delas varje år ut till Sveriges bästa manliga fotbollsspelare under fotbollsgalan. Han mottag även Svenska dagbladets bragdmedalj för att han var med i det svenska VM-laget när det tog bronsmedaljen 1994. Detta var ett pris som alla i truppen mottog. Hedman blev även svenska mästare med AIK under 1994 och vann svenska cupen åren 1996 och 1997. Under sin tid i Skottland så vann han den skotska ligan en gång under 2004 och cupen 2004 och 2005. Han deltog även i fyra stycken mästerskap men spelade endast under två av dessa.

Sammanfattning

Magnus Hedman är mest känd för att ha vaktat stolparna för det svenska landslaget under åren 97–04. Mest ihågkommen är han förmodligen för sina strålande insatser under mästerskapet 2002. Under sin klubbkarriär representerade han klubbar som Coventry, Chelsea och Celtic. Här i Sverige spelade han för AIK där han också blev svensk mästare säsongen 1992. Han är också känd för det som han har gjort utanför fotbollsplanen. Han har bland annat varit gift med kändisprofilen Magdalena Graaf. Hedman har även synts i flera TV-sammanhang och varit expertkommentator på TV4 för spanska ligan. Totalt blev det 58 stycken A-landskamper för det svenska landslaget och en Guldbollen-vinst. Han har även vunnit SM-guld och motsvarande titel i skotska ligan.