Målvakten Ronnie Hellström

Malmösonen Ronnie Hellström sägs vara en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna. Folke Ronnie Wallentin Hellström föddes den 21 februari år 1949 i Malmö kommun. Han ansågs tidigt som en talang inom fotbollen och karriären tog riktig fart som 13-åring vid en Stockholmsflytt. Kanske kom en del av talangen från Hellströms pappa som även han var målvakt. Att spela fotboll har även förts vidare till nästa generation då Ronnie Hellströms son tidigare var aktiv som målvakt. Idag arbetar han som målvaktstränare. Ronnie har fått ta emot priset Guldbollen två gånger, år 1971 och 1978. Guldbollen är ett prestigefullt pris som delas ut en gång om året av Aftonbladet och svenska fotbollsförbundet vid Fotbollsgalan. Det ges till den spelares som anses varit bäst på herrsidan under året.

Ronnie Hellström ansågs tidigt vara en talang. Familjen flyttade upp till Stockholm under Ronnies tidiga tonår vilket fick ytterligare fart på karriären. Innan flytten spelade han i Skåneklubben Strandbadens IF. I huvudstaden värvades till Hammarby där han snart fick en plats i A-laget. Som 19-åring gjorde han debut i landslaget. Landslagsinhoppet fick en skakig start i matchen mot Italien år 1970 på grund av ett felaktigt agerande som ledde till att Italien vann. Hellström blev därefter bänkad de efterföljande två matcherna innan han åter fick chansen i målet. En fotbollsspelares liv som elit såg annorlunda ut på 1970- och 80-talen från idag. Samtidigt som han var en lovande talang och spelade i A-laget arbetade han på dagarna som inköpare.

Barn- och ungdomsåren

Ronnie Hellströms fotbollsbana började redan under de första levnadsåren. Han växte upp på Flensburgsgatan som ligger i stadsdelen Södervärn i Malmö, ett stenkast från centrum. Somrarna spenderade han i idylliska Falsterbo. Det var på gårdarna mellan husen i Malmö som Ronnies intresse för fotbollen väcktes och den position han gillade lite extra var just som målvakt. Anledningen till att han började i målet var faktiskt att han sköt sönder allt för många rutor in till gårdarnas tvättstugor när han var utespelare. När Ronnie hade fyllt sex år började han spela i Limhamn, för att några år senare fortsätta i Heleneholm och Strandbadens IF. I Malmö FF fick han dock inte spela då han ansågs vara för liten i buren.

Utvecklingen som junior

När Ronnie Hellström var 13 år gammal fick hans far jobb i Stockholm vilket bidrog till att hela familjen flyttade dit. Ronnie började spela fotboll i Hammarby där Krister Melander då var tränare. Laget blev mästare i S:t Eriks Cupen två gånger. Bedriften bidrog till att Hellström fick prova på att spela i A-laget redan som 15-åring. Vid 16 år fyllda blev Hellström uttagen till juniorlandslaget och blev fast i Hammarbys A-lag. Tränaren vid denna tid var Sven Gunnar Larsson. Parallellt med fotbollen gjorde Helström först lumpen och sedan en utbildning till köttmästare. Platsen i seniorlandslaget blev Hellströms år 1968 och den första matchen var alltså mot Italien år 1970. Han släppte in målet som blev avgörande för Sveriges förlust.

Karriären fortsatte i Tyskland

Om det insläppta målet har Ronnie Hellström sedan sagt att det var hans karriärs enda tavla. Hans vän SVT-meteorologen Mats Andersson har sagt att det kunde ha berott på vinden. Hur fallet än var fick Hellström stå över ett par matcher innan han åter fick chansen. Hellström fortsatte i Hammarby och spel i Allsvenskan till år 1974 då han skrev ett proffskontrakt med tyska klubben Kaiserslautern. Ronnie gjorde bra ifrån sig och blev även uttagen som målvakt för VM 1974 i dåvarande Västtyskland. Sverige slutade på en hedersam femteplats. Efter VM stannade Hellström kvar i sin tyska klubb, sammanlagt spelade han 266 matcher i Bundesliga. I Kaiserslautern spelade han till år 1984. Han fick till och med sin bild på ett frimärke när han slutade.

Karriären i Sverige

Inte bara tyskarna gladdes och uppmärksammade Ronnie Hellström. Han spelade totalt 77 landskamper för Sverige mellan 1968 och 1980. Under dessa år fick han motta Guldbollen två gånger nämligen åren 1971 och 1978. Han slutade officiellt år 1984 men gjorde ett kort inhopp för GIF Sundsvall år 1988 i en match. Efter fotbollskarriären har Hellström bland annat arbetat som målvaktstränare i både Hammarby IF och i Malmö FF. Han satsade också på en civil karriär som inköpare och har arbetat som det för byggvaruhuset Hornbach. I tyska ligan hade han en egen fan-club men hans största supporter har varit nunnan Syster Monica inom Heliga Birgitta Orden i Vadstena. Han har personligt överlämnat henne en autograf vid en högtid i Vadstena.