Robin Olsen

Robin Olsen var förmodligen okänd för många innan sommarens VM 2018. Många undrade länge vem som skulle kunna ersätta före detta landslagsmålvakten Andreas Isaksson då Sverige länge haft svårt att få fram riktigt bra målvakter. Valet föll på just Robin Olsen från FC Köpenhamn. Detta visade sig vara en riktig fullträff då Robin gjorde stor succé i målet. Faktum är att han gjorde så bra ifrån sig att storklubben Roma blev intresserade av att värva honom. Från och med 2018 är detta hans nya adress och mycket talar för att det kommer att bli succé där också. Under de matcher som han spelat har det redan blivit succé och då är inte Italienfansen lätta att imponera på.

Robin Olsen föddes 1990 i Malmö till danska föräldrar. Han hade också kunnat spela för det danska landslaget om han hade önskat. Han påbörjade sin fotbollskarriär 1997 för Malmös ungdomslag. Under sin ungdom representerade han flera klubbar i Malmö som bland annat BK Olympic och FC Malmö. 2007 tog han steget upp som senior för klubben IF Limhamn Bunkeflo. Här spelade han 8 stycken matcher innan det blev ett klubbyte till Bunkeflo FF 2010. Det var alltså inte mycket speltid som Robin fick under sin första tid som senior. Efter en säsong i Bunkeflo FF blev det sedan ytterligare ett klubbyte till IFK Klagshamn. Här stannade Robin också bara ett år innan han gick till Malmö FF.

Tiden i Malmö FF

Det var först när Olsen återigen började spela i Malmö FF som hans karriär började ta fart. Under 2012 gjorde han sin Allsvenska debut under en bortamatch mot Syrianska FC då den dåvarande förstamålvakten hade åkt på en avstängning. Olsen höll nollan och Malmö lyckades vinna matchen med 2–0. Det skulle dröja ända till 2013 innan han fick chansen i A-laget igen. Denna gången var den dåvarande målvakten Dahlin tvungen att utgå med en skada i halvtid i matchen mot Åtvidaberg. Olsen höll nollan i den matchen och ytterligare tre efterföljande. Totalt stod Olsen i mål under 10 matcher den säsongen i vilken Malmö FF också stod som slutsegrare under hela säsongen. Det var Olsens första SM-guld.

Blir förstamålvakt i Malmö

Inför säsongen 2014 så blev Robin förstamålvakt efter att Malmö sålt sin dåvarande förstamålvakt Dahlin. Han stod i målet 29 matcher utav 30 och var en stor anledning till att Malmö lyckades försvara sitt SM-guld och även kvalificera sig för Champions League. För sina insatser blev han också belönad med priset för Allsvenskans bästa målvakt. Han var även nominerad som årets målvakt på den prestigefyllda fotbollsgalan. Till säsongen 2016 blev Olsen värvad av den grekiska klubben PAOK. Han hade då skrivit på ett fyra årskontrakt med klubben. Olsen hade dock svårt att ta en plats i startelvan och spelade endast 11 matcher. Han skulle istället bli utlånad till FC Köpenhamn vilket sedan blev hans nya klubbadress.

Karriären tar fart i Danmark

FC Köpenhamn var på jakt efter en ny målvakt i samband med att deras dåvarande målvakt hade blivit långtidsskadad. Olsen som då spelade i den grekiska superligan och Europa League hade verkligen inte haft en bra säsong men Köpenhamn valde ändå att ge svensken en chans. Det började med att Olsen gick dit sex månader på lån. I Köpenhamn trivdes Olsen mycket bra och gjorde så bra ifrån sig att han även blev uttagen i det svenska landslaget inför EM 2016. Han fick även ett permanent kontrakt med FC Köpenhamn. Under 2016 signerade Olsen ett fyraårskontrakt med den danska storklubben och lämnade därmed Grekland bakom sig. Detta skulle visa sig vara ett mycket bra beslut av svensken.

VM 2018 och AC Roma

Olsen var med i den 23-mannatrupp som förbundskapten Janne Andersson tog ut för att representera det svenska landslaget under VM 2018 i Ryssland. Trots att Sverige hade besegrat Italien för att ta sig till VM var det få som trodde att Sverige skulle kunna lyckas. Olsen och det svenska landslaget stod för ett fantastiskt VM och kom etta i en grupp som även hade de regerande världsmästarna Tyskland och uppstickaren Mexiko. De lyckades ta sig hela vägen till kvartsfinal där det blev förlust mot England. Olsens insats gjorde att den italienska storklubben AC Roma fick upp ögonen för honom och han har nu ett pågående 5-årskontrakt med klubben. Framtiden ser onekligen ljus ut för Olsen.