Sven Bergqvist

Sven “Svenne Berka” Bergqvist föddes 1914, den 20 augusti i Stockholm. Han sammankopplas inte bara med en enda idrott utan var såväl svensk fotbollsmålvakt som ishockeyback och bandymålvakt. Han var känd för att representera Hammarby IF i alla tre sporterna, och var en trogen Hammarbyare. Sven Bergqvist växte upp som inom Södermalms arbetarklass, med sina föräldrar och syskon. Redan som fjortonåring, år 1928, började Sven sin fotbollskarriär. Sven var inte bara aktiv inom fotbollen utan älskade som sagt också bandy och ishockey. Vid 16 års ålder gjorde han debut som bandymålvakt i A-laget i Hammarby. Han skulle komma att få en lång och lysande karriär och ses än idag som en av de svenska sporthjältar det är viktigt att känna till.

Sven Bergqvist spelade som målvakt i Hammarby IF mellan åren 1932 – 1946. Samtidigt som detta spelade han som back under 13 allsvenska säsonger i svenska ishockeylaget, med vilka han vann ett flertal SM-guld. Hans bandykarriär höll i sig fyra allsvenska säsonger. Som målvakt ansågs han vara mycket talangfull och elegant i sina räddningar. Han var som bäst när det gällde, och när läktarna var fulla av jublande publik. Där och då kunde han briljera. Det verkligt imponerande med Sven Bergqvist var att han lyckades prestera på yttersta toppskiktet inom inte bara en, utan tre sporter. Han uppfattas än idag som en av våra absolut största, svenska sportstjärnor, en utmärkelse han definitivt gjort sig förtjänt av.

Fotbollskarriären i Hammarby IF

1932, endast 17 år gammal, gjorde Sven Bergqvist alltså entré i fotbollslaget Hammarby IF. Han gjorde ett försök till att byta klubb till AIK år 1935, men mötte motstånd och misslyckande, och valde därför att återvända till söderkisarnas favoritlag, Hammarby. I 20-års åldern deltog han i sin första landskamp i fotboll. Det var en match mot Finland, där matchen slutade i oavgjort med 2–2. Sven fick den ärofyllda platsen som landslagsmålvakt i det svenska landslaget, och spelade här totalt 35 gånger mellan åren 1935 till 1943. 1944–1946 var han verksam som tränare för Hammarby IF och figurerade sedan som förbundstränare inom ishockeyn, bland annat vid OS 1948. Olyckligtvis blev stjärnan rullstolsbunden efter en mycket allvarlig bilolycka år 1955.

Ishockey

Det var alltså inte bara inom fotbollen som Sven Bergqvist var aktiv, utan även med ishockeyn. Han gjorde sin debut för Hammarby Hockey 1932, även där var han 17 år. Han spelade 14 säsonger för klubben. Han gjorde totalt 209 matcher och gjorde 63 mål. Under hans karriär vann han 55 kepsar för det svenska ishockeylaget. Han gjorde tre stora turneringar under hans karriär för sitt land. 1935 Världshockey i Davos, 1936 var det Garmisch – Partenkirchen Vinter – OS. Och två år senare 1938 var det världshockey i mästerskapen i Prag. Det blev ingen vinst på någon av dessa tre turneringarna. Men efter hans karriär på isen blev han istället 1946 chef för Hammarby-hockey under ett år.

En unik spelare

Sven Bergqvist var inte en vanlig grabb som har talang, har var en unik människa som inte bara blev bra. Han blev en av de bästa, och inte bara på en idrott utan i flera. Han är den enda som har spelat på allsvensk nivå när det kommer till fem olika idrotter. Han har varit landslagsman i tre sporter. Han vaktade målet för Hammarby i fotboll, och även i bandy var han målvakt. Inom ishockeyn var han ute på isen och hade positionen som back. Han hade en aktiv idrottskarriär och inte nog med detta, jobbade han även som säljare på heltid. Han var med i en allvarlig bilolycka 1955 som slutade med att Sven blev rullstolsbunden.

Rullstolen tog inte stopp på honom

Efter den tragiska olyckan innebar det att han inte kunde fortsätta med sin karriär på samma nivå. Men Sven ville inte se rullstolen som ett stopp eller hinder. Så han tog upp bågskytte och valdes till att representera Sverige i sommarparaolympiska 1960 som tog plats i Rom. Han dog 1996 och blev 82 år gammal. Han begravdes på Katarina kyrkogården, det var en kyrkogård som låg nära hans barndomshem på Södermalm. När Tele2 arena byggdes som blev Hammarbys nya hemmastadium för fotboll ville man hedra honom, och gjorde då till ära av Sven Bergqvist ett närliggande torg som namngavs efter honom. Svenne Berkas torg. Detta namngavs 2013 och är till ära av den här mannen som varit en stor del av Hammarby.