Svenska fotbollsmålvakter

Så härligt att du har hittat till denna sida som vi till största delen tillägnar svenska fotbollsmålvakter. Målvakter som är värda att hyllas som de hjältar de är! Vi tipsar också om olika tränar- och målvaktsutbildningar och ger dig intressant och trevlig läsning om bland annat framgångsrika målvakter utomlands, svenska målvakter genom tiderna med mera. Tjejer, killar, kvinnor och män – det spelar ingen roll vilket ursprung eller kön – alla kan självklart spela fotboll!

Anledningen till att vi väljer att fokusera på just målvakten är för att vi vet hur mycket som krävs för att bli målvakt på toppnivå. Många drömmer om att bli förstemålvakt och/eller att kunna spela som proffs någonstans ute i Europa. Långt ifrån alla lyckas, och det krävs ett starkt psyke, god fysik och det där lilla extra för att gå hela vägen. Vi är nyfikna på hur man kommer dit. Är inte du det?

Hur gör man egentligen för att nå toppen?

Det finns många duktiga svenska målvakter som antingen spelar aktivt, eller har spelat i olika svenska och utländska lag genom årens lopp. Du känner säkert till namn som Ronnie Hellström, Thomas Ravelli, Andreas Isaksson, Magnus Hedman, Hedvig Lindahl, Rami Shaaban, Robin Olsen, Zećira Mušović och Elisabeth Leidinge. Av dessa är det endast Lindahl, Olsen och Mušović som är aktiva idag. Är du nyfiken på hur de gjorde för att nå toppen? Det ska vi undersöka.

Vad är det egentligen som gör att en fotbollsspelare väljer att bli målvakt, medan de flesta andra väljer att bli back, mittfältare eller anfallare? Är det verkligen ett val och hur gör man för att bli en fotbollsspelare i världsklass? Dessa och många fler frågor ska vi försöka besvara genom att presentera fakta, information och kuriosa. Har du frågor eller förslag på saker du vill läsa om är det bara att höra av sig!

Svenska målvakter utomlands

Det har presenterats listor över svenska utlandsproffs 2017 och då fanns flera målvakter med, som exempelvis John Alvbåge från Torslanda, som har spelat i danska högsta ligan, IFK Göteborg och landslaget. Nu spelar Alvbåge i AC Omonia (Cypern). Målvakten Andreas Linde, som ursprungligen spelade i Helsingborgs IF och U21-landslaget, och numer spelar i norska Molde FK, stod också med. Och såklart Robin Olsen, tidigare Malmö FF, FC Köpenhamn och landslaget och numer i italienska AS Roma.

När vi gick igenom listan ytterligare slog det oss att det inte fanns en enda tjej med. Men nog bör åtminstone stjärnmålvakten Hedvig Lindahl stå med på listan! Lindahl som numer spelar i Chelsea Ladies FC i engelska högsta divisionen, har tidigare spelat i bland annat Linköpings FF och Malmö FF. Hon är ordinarie målvakt i svenska damlandslaget och den fotbollsmålvakt som gjort flest landskamper av alla svenska målvakter sammantaget.

Spelar- och målvaktsutbildningar

Det finns en mängd olika utbildningar att gå för den som vill bli en bättre fotbollsspelare, både individuellt och i lag. Det går till exempel att anmäla ett helt lag till träning med instruktör på bland annat Svenska Fotbollsakademin. Där kan man välja att fokusera på individuella färdigheter och få inspiration, nya idéer och tips som sedan går att applicera i den egna verksamheten. SvFA arrangerar även fotbollsläger.

Skulle man vilja träna enskilt som målvakt går det träna extra tillsammans med en personlig tränare och efter ett individuellt anpassat program. Det går bra att flera målvakter får separat målvaktsträning och det finns även särskilda målvaktsläger man kan vara med på. SvFA utbildar dessutom fotbollstränare, oavsett på vilken nivå man tränar ett lag, i just målvaktsträning. Där får man bland annat lära sig hur man integrerar målvaktsträningen i lagträningen på bästa sätt.

Fler utbildningstips

Naturligtvis erbjuder även Svenska Fotbollförbundet tränarutbildningar. Fokus ligger på förståelsen för de egenskaper som krävs för att bli en riktigt bra tränare. Kursen är obligatorisk för alla som vill arbeta som tränare inom barn- och ungdomsfotboll och passar för alla oavsett bakgrund och förkunskap. Ledarskap och kommunikation står i centrum, främst inriktat på verksamheter för barn och ungdom. Det finns också möjligheter att läsa vidare inom olika intresse- och verksamhetsområden.

Tillsammans är vi starka

Det är viktigt att få människor att förstå målvaktens betydelse för ett lag. Vi ser att den förståelsen ökar hela tiden, och önskar att alla kunde få en så bred utbildning som möjligt i tidig ålder. Både blivande målvakter och övriga spelare. Det finns kurser, utbildningar och böcker att ta del av, inte minst på nätet. Vi hoppas och tror också att denna hemsida ska kunna inspirera och sporra alla er fotbollsentusiaster därute!