Thomas Ravelli

Thomas Ravelli är främst känd för att ha räddat den avgörande straffsparken i kvartsfinalen under VM 1994. Till slut blev Sverige bronsmedaljörer och fick fira tillsammans med hela svenska folket. Det pratas fortfarande i hushållen om sommaren som vi aldrig glömmer. Under sin karriär höll han sig mest hemma i Sverige förutom en kort sejour i USA. Han har dessutom gjort fler än 100 landskamper för det svenska landslaget. Efter sin karriär har han synts i åtskilliga tv-program och blivit en riktigt folkkär person. Detta gör att även den yngre generationen har fått upp ögonen för honom. Nu tar vi en närmare titt på hans karriär som är så mycket mer än den där speciella kvällen i USA.

Thomas Ravelli föddes i Vimmerby i Småland 1959. Hans fotbollskarriär började dock i Växjö 10 år senare när han började spela för klubben Östers IF. Under tonåren tränades han faktiskt av den stora legenden Gunnar Nordahl. Han gjorde sin debut i Allsvenskan med just Östers IF under året 1979. Under den säsongen blev det hela 13 matcher för laget innan han tog plats som förstemålvakt följande säsong. Då efterträdde han Göran Hagberg som tidigare haft en plats i landslaget. Detta blev också första säsongen som han vann Sm-guld. Öster lyckades upprepa bedriften säsongen efter och blev återigen svenska mästare. Detta ledde till att Thomas Ravelli fick debutera i landslaget och även mottog Guldbollen för årets bästa spelare.

Fortsättning på karriären

När det kommer till landslaget och mästerskap skulle det dröja ända tills 1989 innan de lyckades kvala in till ett stort mästerskap. De lyckades då ta sig till VM 1990 som anordnades av Italien. Detta blev dock en stor besvikelse då Sverige förlorade alla tre gruppspelsmatcher med 1–2 och fick åka hem direkt. Lite roliga kuriosa från denna turneringen är att Ravelli som vanligtvis spelade med nummer 1 fick spela med tröja 22 istället. 1992 var det dags för EM på hemmaplan där det inte heller gick som förväntat. Det var istället grannlandet Danmark som stod som segrare och fick lyfta bucklan. Detta var Ravellis första och sista EM-slutspel i den svenska landslagströjan. Som tur är skulle det gå betydligt bättre om två år.

VM 1994

Sommaren 1994 var det dags för nästa mästerskap som den här gången gick av stapeln i USA. Sverige imponerade stort under gruppspelet och detta var mycket tack vare att Ravelli storspelade mellan stolparna. Det är dock en match som sticker ut lite extra och det är så klart kvartsfinalen mot Rumänien. Detta var alltså en match som slutade i straffsparksläggning. Med en avgörande räddning på ett skott från Miodrag Belodedicis blev Ravelli hjälte med hela svenska folket. Turneringen slutade med ett brons efter att Sverige tagit en klar 4–0 seger över Bulgarien. 2001 blev denna räddning utvalt till tidernas idrottsögonblick under den prestigefyllda idrottsgalan. Under turneringen fick Ravelli också plats som andramålvakt i världslaget.

Karriär hemma i Sverige

Ravelli spelade i Östers IF fram till 1988 då han blev värvad av IFK Göteborg och därmed proffs på heltid. Han skulle ha en mycket framgångsrik karriär i IFK och hjälpte laget till hela 6 SM-guld. Totalt blev det över hela 200 matcher i IFK-tröjan. 1998 bestämde han sig för att pröva lyckan i USA och klubben Tampa Bay Mutiny. Det blev dock en kort tid med endast 23 stycken matcher. Ravelli återvände hem till Öster 1999 där han också avslutade sin mycket framgångsrika karriär. Han stannade på 430 matcher i Allsvenskan för Östers IF och IFK Göteborg. Totalt blev det alltså 8 stycken SM-guld varav 6 gånger på raken med just IFK Göteborg.

Utmärkelser och karriären efter fotbollen

Ravelli har fortsatt att vara synlig efter fotbollskarriärens slut. Han syns ofta i olika lekprogram på tv. Han arbetar även som föreläsare och reser runt i Sverige. Han har även stått som segrare i de populära tv-programmen Superstars och Mästarnas Mästare. Sveriges mest prestigefyllda fotbollspris Guldbollen vann han en gång i början av sin karriär 1981. Han har dessutom blivit invald i den svenska fotbollens Hall of Fame som nummer 43 i ordningen. Den största utmärkelsen förblir dock VM-bronset 1994 och att han i samband med detta blev invald i världslaget. Ravelli är och förblir en legend som vi alltid kommer minnas både för VM-turneringen men också för hans fantastiska karriär här på hemmaplan.