Menu

Doldismålvakten Rami Shaaban

0 Comments

För den som har följt svensk fotboll på landslagsnivå höjer nog på ena ögonbrynet när man nämner namnet Rami Shaaban. Denna svenska landslagsmålvakt fanns med runtomkring landslaget mellan 2006–2008 och stod för totalt 16 framträdanden. Men även om han inte fick en sådan stor chans i landslaget så vaktade han stolparna i stora lag innan han la skorna på hyllan i början av 2012. Hans historia är präglad av en blandning av otur och att han aldrig riktigt kunde ta chansen när den väl dök upp.

 

Detta är historien om Rami Shaaban.

 

Var en starkt lysande målvaktsstjärna

I början av sin karriär så tillhörde Shaaban Järla IF där hans insatser uppmärksammades då han knappt släppte en boll förbi sig under säsongen. Detta gjorde att Nacka FF, som då låg i division 1 Norra, fick upp ögonen för honom och värvade över honom som sitt förstaval mellan stolparna. Även här visade han framfötterna och visade upp ett register som fåtal målvakter hade. Det tog inte lång tid innan han värvades till Allsvenskan och till Djurgårdens IF.

 

Det var däremot här hans karriär stötte på en bromskloss.

 

Djurgårdens förstamålvakt vid denna tiden var ingen mindre än Andreas Isaksson som då ansågs som Sveriges bästa målvakt. Han fick chansen mellan stolparna i totalt 11 matcher i Allsvenskan under säsongerna 2001/2002 och fick agera cupmålvakt istället trots att han uppvisade goda kvalitéer när han väl vaktade målet.

 

I med att hans spel imponerade när han väl fick chansen så fick Arsenal, storklubben från England, upp ögonen för honom och värvade dit honom i augusti 2002 som sin andramålvakt bakom legenden David Seaman. När Seaman åkte på en skada så fick Shaaban vakta målet och gjorde det med bravur. Men han åkte dessvärre på ett benbrott under julaftonen samma år och kunde aldrig riktigt komma tillbaka till sin forna storform.

 

Arsenal valde att släppa Shaaban och han representerade klubbar så som West Ham, Brighton och norska Fredrikstad innan han hamnade i Hammarby där han också avslutade sin karriär.

Fortsatte inom TV efter fotbollskarriären

När Shaaban tog beslutet att lägga skorna på hyllan så var det med en eftertanke om att inte lämna fotbollen helt och hållet. I med att han har representerat så många olika klubbar på hög nivå så var det många som ville veta hans syn på fotbollskulturen i andra länder och dela med sig av sina historier till media. Han har setts i TV-rutan tillsammans med andra fotbollsikoner då han agerat gäst i Oddset, som är ett spelbolag och nätcasino, flertalet gånger. Han fick även ett spel uppkallat efter sig där man kunde backa hans tips på vilka som skulle vinna och man fick chansen att sitta i studion med honom. Nuförtiden så kan vi hitta Shaaban i Eurosport 2:s sändningar från tyska Bundesliga där han och hans parhäst Micke Bergwall gör allting för att höja stämningen och komma med värdefulla insikter till de som älskar ligan. Han har även fått agera expertkommentator i andra ligor och matcher så som när svenska landslaget spelar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *