Menu

Pontus Dahlberg – Framtidens Målvakt

0 Comments

Den första april 2017 var det många som anade att IFK Göteborg hade spelat dem ett spratt då de annonserade att deras burväktare var den då den då 18årige Pontus Dahlberg skulle göra sin Allsvenska debut i premiären mot topptippade Malmö FF. Men efter att ha imponerat stort i debuten så valde man att satsa stenhårt på denne målvaktstalang och han fick agera förstamålvakt resten av säsongen.

 

I med att han var så ung så var det många klubbar som fick upp ögonen för den juvel och det tog inte lång tid innan han blev uppköpt av den engelska klubben Watford på ett 5års kontrakt.

 

Kritiska röster mot hans klubbval

I dagens fotboll så går det snabbt om man vill lyckas. Detta är för att fotbollen genererar pengar som aldrig förr och flertalet ungdomar får lukrativa kontrakt framför näsan innan de har utvecklats tillräckligt för att slå sig in i lagen.

 

När Pontus Dahlberg skrev på för Watford var det många som höjde sina röster för att detta är ett horribelt klubbval för hans utveckling då han inte kommer att få någon speltid alls.

 

Däremot så är det många som förstår valet han gör i med att man alltid kan hitta utvägar om det inte går bra och att erfarenheten kan var väldigt viktig att ha i bagaget. I samma veva som han skrev på för Watford så ingick han ett avtal med IFK Göteborg att han fick återvända på lån under säsongen för att fortsätta få speltid.

 

En annan kultur i England

Allt fler unga fotbollstalanger har valt att ta steget över till England för att testa sin fotbollslycka. I princip alla säger att det är ett väldigt hårt klimat där man måste kämpa för att kunna tillhöra gemenskapen. Många som kommer dit lyckas däremot inte och man hamnar i en negativ spiral där man, efter träningarna, åker hem själv för att spela casinospel via internet med sina kompisar eller tittar på TV.

 

Som tur är så har Pontus Dahlberg en annan svensk i Watford i Ken Sema och han har hjälpt till att få in honom i gemenskapen och tagit en storebrorsroll.

Bäddat för landslaget

Även om Pontus Dahlberg precis har fyllt 20 år så har han en relativt lång meritlista på landslagsnivå. Han inledde sin landslagskarriär redan 2014 när han var 15 år då han fick chansen att vakta målet för Sveriges U-17 landslag. Sedan dess har han klättrat uppåt i systemet och han gjorde sin debut, och enda framträdande, för svenska landslaget på seniornivå den 7 januari 2018 i en träningsmatch mot Estland.

 

Han har blivit hyllad av gamla fotbollslegendarer och anses som ett givet framtidsnamn för svensk fotboll. Det som kan hindra honom från att få den fotbollskarriären som han spås ha är om hans utveckling stagnerar om han inte lyckas få tillräckligt med speltid i Watford. Detta är dock någonting vi endast kan spekulera i då han kan få en bättre matchträning i deras anläggningar än vad han hade fått i Sverige.

 

En sak är däremot säker, detta är inte det sista vi hör ifrån Pontus Dahlberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *